top of page

Meer werk in minder tijd: ontdek hoe focus aan en uit zetten je productiviteit kan verhogen.


Is het voor een drukbezette professional aanvaardbaar om op een doordeweekse dag te gaan wandelen in de sneeuw?


"It takes courage to say yes to rest and play in a culture where exhaustion is seen as a status symbol."

Brené Brown



Inleiding

Als een professional met jarenlange ervaring in een veeleisende werkomgeving, heb ik geleerd dat productiviteit niet gelijk staat aan lange werkdagen en constante stress. Integendeel, het geheim van echte productiviteit ligt in het slim beheren van onze focus en het bewust inlassen van ontspanningsmomenten voor ons brein.


Begrip van focus:

Inzicht in hoe ons brein werkt is essentieel. Focus, vanuit een neuropsychologisch perspectief, is het vermogen van ons brein om selectief aandacht te geven aan bepaalde taken, terwijl het afleidingen negeert. Dit vermogen is van cruciaal belang in een omgeving vol afleidingen. Onderzoek toont aan dat tijdens het uitvoeren van een taak, zoals het gebruik van werkgeheugen, de variabiliteit in de neuronale activiteit afneemt. Dit betekent dat ons brein efficiënter en gefocuster werkt als we ons concentreren op één specifieke taak en niet multitasken.

 

Praktische focusstrategieën:

Er bestaan verschillende technieken die je kan toegepassen om je focus te verbeteren, zoals het prioriteren van taken met behulp van de Eisenhower-matrix en het structureren van je werkdag rondom deze sleuteltaken.

 

De Eisenhower-matrix helpt je om taken te categoriseren op basis van hun urgentie en belangrijkheid, waardoor je beter kunt bepalen welke taken onmiddellijke aandacht vereisen en welke kunnen wachten. Door je meest cruciale taken - die taken die de grootste impact hebben op je doelen en verantwoordelijkheden - als eerste aan te pakken, zorg je ervoor dat je de belangrijkste aspecten van je werk prioriteit geeft.

Voor een dieper inzicht in de Eisenhower-matrix verwijs ik je graag naar een eerdere blog die ik hierover schreef.

 

Terwijl het prioriteren van taken en het structureren van je werkdag essentieel zijn voor het verbeteren van focus, is het net zo belangrijk om te zorgen voor een omgeving die deze focus ondersteunt. Het creëren van afleidingsvrije zones, vooral in open kantoorruimtes, is cruciaal om diepe focus te bereiken en te behouden. Zelfs de beste planning en prioritering kunnen worden ondermijnd door constante afleidingen.

 

TIPS:

o   Zet alle notificaties uit tijdens een focus-periode. Dit zal helpen je aandachtsspanne en concentratie te verbeteren.

o   Zoek naar stille ruimtes of spreek met je team af dat er bepaalde uren zijn waarop stilte wordt gerespecteerd.

o   Overweeg thuiswerk of het gebruik van flexwerkplekken voor taken die hoge concentratie vereisen.

o   Investeer in een goede geluidsisolerende koptelefoon om externe geluiden te blokkeren.

 

Kwaliteit boven kwantiteit:

Zoals Brené Brown treffend opmerkt, wordt in onze cultuur vaak gedacht dat succes en productiviteit gelijkstaan aan lange werkdagen. Echter, ons brein kan maar een beperkte periode intens focussen, waardoor het essentieel is om regelmatig pauzes te nemen. Studies van de National Institutes of Health ondersteunen dit door aan te tonen dat korte rustperiodes tussen leerfasen door het brein helpen om informatie effectiever te verwerken en te consolideren. Deze pauzes stellen het brein in staat actief geleerde informatie te herhalen, wat wijst op het belang van rustmomenten voor het versterken van geheugen en het leren van nieuwe vaardigheden.

 

In werkelijkheid betekent minder werken dus niet per se dat je minder bereikt. Door bewust pauzes en reflectiemomenten in te plannen, kun je de kwaliteit van je werk juist verbeteren. Technieken als Time-Blocking en de Pomodorotechniek kunnen hierbij helpen. Deze methoden bieden een gestructureerde aanpak om efficiënt af te wisselen tussen perioden van geconcentreerd werken en noodzakelijke rustmomenten.

 

De Pomodorotechniek:

Ontwikkeld door Francesco Cirillo, is de Pomodorotechniek een time-management methode die gebruik maakt van een timer om werk in korte intervallen te verdelen, traditioneel 25 minuten in lengte, gescheiden door korte pauzes. Deze intervallen worden 'pomodori' genoemd, naar het Italiaanse woord voor tomaten, geïnspireerd door de tomatenvormige keukenwekker die Cirillo gebruikte. Na vier pomodori neem je een langere pauze van ongeveer 15 tot 30 minuten.

 

TIPS:

o   Gebruik een timer om jezelf te dwingen om te focussen tijdens de 25 minuten en om pauzes te nemen.

o   Vermijd alle afleidingen tijdens een pomodoro; schrijf afleidende gedachten op en ga er later mee aan de slag.

 

Time-Blocking:

Time-Blocking is een tijdmanagementmethode waarbij je je dag in blokken verdeelt, en elk blok wijdt aan een specifieke taak of reeks taken. In plaats van multitasking, concentreer je je in deze blokken volledig op één activiteit. Dit helpt om afleidingen te minimaliseren en de effectiviteit te maximaliseren. Bijvoorbeeld, je kunt een blok van twee uur inplannen voor een project in de ochtend, gevolgd door een uur e-mailbeheer.

 

 TIPS:

o   Plan je meest uitdagende taken tijdens je meest productieve uren.

o   Laat ruimte tussen blokken voor onvoorziene taken of pauzes.

 

 

Conclusie:

In mijn professionele loopbaan heb ik (uiteindelijk :-)) ontdekt dat de sleutel tot succes niet ligt in het constant 'aan' staan, maar in het bewust managen van mijn energie en focus. Door bewust pauzes te nemen en mezelf momenten van ontspanning te gunnen, zoals bijvoorbeeld een verfrissende wandeling in de sneeuw, heb ik mijn professioneel leven productiever en bevredigender kunnen maken.

 

Als je geïnteresseerd bent in het leren van effectieve focusstrategieën en streeft naar een evenwichtiger en productiever werk-leven, nodig ik je van harte uit om contact op te nemen. Samen kunnen we werken aan methoden die jouw professionele efficiëntie en persoonlijk welzijn zullen verhogen.




18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page